Inzicht in tijd: minder stress

Tijd is voor veel mensen met een verstandelijke beperking en/of bijvoorbeeld autisme een moeilijk uit te leggen begrip. “We gaan over tien minuten”, “Even een paar minuutjes wachten”, “Opa komt vanmiddag”, “Je mag 5 minuten douchen”. Voor de meesten van ons zijn het begrippen van tijd die goed geplaatst kunnen worden. Maar als je een beperking hebt is dat niet zo eenvoudig. Want ook een “normale” analoge of digitale klok zegt soms niet zoveel. Omdat de veranderingen niet zoveel zeggen en de aandacht de klok en tijd soms beperkt is. Beweging van de wijzers op de analoge klok gaat vaak heel langzaam… Het cijfer van de digitale klok krijgt een andere vorm…

Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen om wat meer grip op tijd te krijgen en daarmee minder stress en onzekerheid. Zoals visuele hulpmiddelen die tijd op een andere en meer begrijpelijke manier zichtbaar maken.

Time Timers. Een Time Timer ziet eruit als een grote kookwekker. Alleen draait de schijf die de resterende tijd aangeeft mee met de klok. De schijf is in diverse kleuren te krijgen. Zoals rood en groen. De schijf werkt net als de wijzers van een gewoon uurwerk. De focus ligt dus niet op een paar wijzers maar op een gekleurde schijf die kleiner wordt met het verstrijken van de tijd. De maximale tijd die je kunt instellen op een Time Timer is een uur. Het bijkomende voordeel van een Time Timer is dat hij geluidsarm is. Voor onderweg is er een extra stevig exemplaar de Time Timer Plus.

Voor klaslokalen is vaak een wat grotere Time Timer handig zoals de Time Timer Large. Maar er is ook een Time Timer Pocketset voor de klas. Deze set bestaat uit een drietal Time Timers Pocket in verschillende kleuren om te gebruiken voor individuele leerlingen.

Er is ook een Time Timer die maximaal 5 minuten kan weergeven. Deze Timer Timer is uitermate geschikt om in te zetten bij korte activiteiten zoals tanden poetsen “je moet nog drie minuten poetsen” of bij het stellen van eindtijden “je mag nog vijf minuten TV kijken”. Deze  time timer is een ideaal instrument om overgangen van de ene naar de andere situatie (transities) makkelijker te maken. Hij kan bijvoorbeeld ingezet worden bij transities van de speeltuin naar huis of van de spelcomputer naar bed. Ook een lastige vaardigheid zoals “wachten” kan hiermee uitermate effectief getraind worden.

Handwastimer. De 20-seconden handwastimer is perfect voor badkamers en klaslokalen bij de gootsteen. Deze leuke interactieve timer biedt visuele en audio-aanwijzingen om aan te geven wanneer de handwastijd verstreken is. Tik gewoon op de timer, neem drie seconden de tijd om wat zeep te pakken en begin met schrobben terwijl het lampje brandt. Als de timer 20 seconden aangeeft, hoor je een piepje om je te laten weten dat het tijd is om te stoppen!

Time Tracker. De Time Tracker is een Timer die eruit ziet als een kleine vuurtoren en werkt als een stoplicht met de kleuren rood, oranje en groen. Het kleine formaat is handig voor gebruik op het bureau of voor ander individueel gebruik. De tijd wordt op 2 manieren aangegeven, namelijk de totaal beschikbare tijd en de resterende tijd. De Time Tracker gaat van groen naar geel en tenslotte naar rood als de tijd verstrijkt. Een voordeel is dat deze timer vanuit elke kijkhoek zichtbaar is. De tijd kan ingesteld worden vanaf 5 minuten tot maximaal 2 uur.

Zandlopers. Een zandloper is al een eeuwenoud middel om het verstrijken van de tijd weer te geven. Ze zijn er in alle soorten en maten. Bij Educratief hebben we extra grote zandlopers. Deze zijn gemaakt voor kleine handjes en zijn perfect voor gebruik overal waar kinderen hulp nodig hebben bij het beheren van de tijd. Ze zijn geruisloos en dus perfect bij prikkelarm gebruik qua geluid. Kleurrijke, vierkante, zacht rubberen eindkappen bieden meer duurzaamheid en zorgen voor een extra stille timer. En wil je even pauzeren dan leg je de zandloper even plat. Er zijn 4 verschillende kleuren timers met hun eigen tijdsinterval van 1 minuut tot 10 minuten. Perfect in te zetten bij het werken aan kleine taken of tijdens transities.

Kort samengevat kun je de verschillende hulpmiddelen om tijd te visualiseren inzetten om de resterende tijd van een activiteit weer te geven (je mag nog een half uur spelen), te helpen bij het maken van transities (je moet 5 minuten wachten en dan gaan we naar school), het uitvoeren van dagelijkse routines (je moet 2 minuten je tanden poetsen). Voor alle soorten en maten visuele hulpmiddelen om tijd inzichtelijk te maken klik op deze link: https://www.educratief.nl/product-categorie/time-timers/

Plaats een reactie